Piękne i praktyczne kuchnie to nasza specjalność
Opublikowano Przez Kuchnia Twoich Marzeń
Czym czyścić kuchenki?

Obowiązkowym wyposażeniem każdej kuchni jest kuchenka – gazowa lub elektryczna. Wybór konkretnego rozwiązania zależy przede wszystkim od oczekiwań gospodarzy oraz możliwości technicznych pomieszczenia kuchennego – w niektórych przypadkach montaż kuchenki gazowej jest niemożliwy ze względu na brak dostępu do sieci gazowej.

Bez względu na to, jaka kuchenka znajduje się w danym gospodarstwie, konieczne jest jej utrzymanie w należytej czystości. Czyszczenie kuchenki to zadanie na pozór proste, należy jednak pamiętać, że modele elektryczne wymagają zupełnie innych działań niż kuchenki gazowe oraz modele z płytą ceramiczną.

Skuteczne sposoby na czyszczenie kuchenki

Czyszczenie kuchenki to czynność, która nie należy do ani do lubianych, ani też do przyjemnych. Najwięcej pracy wymaga czyszczenie piekarnika.
W jaki sposób czyścić kuchenkę gazową, aby uzyskać pożądane efekty?
Istotną kwestią jest rodzaj kuchenki. Modele gazowe wymagają innych czynności niż elektryczne. Warto pamiętać, że niewłaściwe czyszczenie nie tylko nie przyniesie pożądanych efektów, ale może stać się przyczyną dodatkowych problemów.

Przed rozpoczęciem czyszczenia kuchenki gazowej należy zwrócić uwagę, czy dopływ gazu został zablokowany. Jeśli używany model nie posiada odpowiedniej blokady, konieczne jest ręczne zabezpieczenie dopływu gazu – zarówno z sieci, jak i z butli. W przypadku kuchenki elektrycznej należy natomiast odłączyć kabel od kontaktu, odcinając w ten sposób dopływ prądu.

Rodzaje palników w kuchenkach gazowych

Kuchenki gazowe, choć na pierwszy rzut oka wydają się identyczne, różnią się przede wszystkim rodzajem palników. W zależności od modelu elementy te mogą być wykonane z pokrytej emalią blachy stalowej lub stali nierdzewnej. Sposób czyszczenia zależy od rodzaju powierzchni.

Kuchenki, w których palniki wykonane zostały z emaliowanej blachy stalowej, należy czyścić za pomocą delikatnego mleczka do czyszczenia tego typu powierzchni oraz miękkiej gąbki. Nie jest wskazane stosowanie szczotek do czyszczenia ani czyścików o szorstkiej powierzchni, gdyż mogą one zniszczyć warstwę emalii, przyczyniając się tym samym do korozji kuchenki.
Zaschnięte resztki jedzenia najlepiej zwilżyć wodą z dodatkiem mleczka, a następnie usunąć chropowatą stroną kuchennej gąbki.

Trudne do usunięcia zabrudzenia można po zwilżeniu zasypać solą kuchenną lub sodą oczyszczoną i pozostawić na noc, a rano umyć kuchenkę.
Kuchenkę wykonaną ze stali szlachetnej należy czyścić za pomocą delikatnych detergentów, nie zawierających drobinek ściernych, gdyż mogą one zarysować delikatną powierzchnię. Dobrym rozwiązaniem są preparaty o działaniu odtłuszczającym, które zapewnią efektowny wygląd i nienaganną czystość czyszczonej powierzchni.

W miejscach, gdzie pojawiły się szczególnie trudne do czyszczenia przypalenia, można potraktować sprayem do czyszczenia piekarników lub – podobnie, jak w przypadku powierzchni emaliowanych – zasypać solą kuchenną lub sodą oczyszczoną. Do czyszczenia powinny być zastosowane miękkie szmatki lub gąbki.

Co prawda ewentualne zarysowania są mniej niebezpieczne, a ich widoczność można skutecznie zmniejszyć za pomocą oleju jadalnego, mimo wszystko mogą wyglądać nieestetycznie. Do mycia palników można używać tych samych preparatów, stosując delikatne szmatki lub gąbki. Alternatywą są dostępne na rynku pianki do powierzchni żeliwnych.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwadzieścia − dwanaście =

Skontaktuj się z nami!