Piękne i praktyczne kuchnie to nasza specjalność
Opublikowano Przez Kuchnia Twoich Marzeń
Rodzaje zlewów kuchennych

Różnorodność zlewów powoduje, że można je dostosować do każdej kuchni. Z tego też względu należy dokładnie przemyśleć jego zakup. Wymaga to zastanowienia się, jaki zlewozmywak będzie pasować do kuchni i jakie funkcje powinien spełniać.

Podział ze względu na budowę

Wielkość zlewu kuchennego jest uzależniona od jego budowy. Jego dobór wynika z ilości miejsca, jakie można na niego przeznaczyć i ilości użytkowników. Jeśli w kuchni znajduje się zmywarka, wtedy można zainwestować w mniejszy sprzęt. Na rynku można znaleźć następujące zlewozmywaki:

– jednokomorowe – najprostszy i najmniejszy model, który jest wybierany do kuchni, gdzie znajduje się zmywarka oraz w sytuacjach, gdy użytkownicy gotują sporadycznie. Idealnie sprawdza się w małej kuchni,

– jednokomorowe z ociekaczem – najczęściej spotykany rodzaj zlewu, zapewniający komorę do zmywania oraz miejsce do wysuszenia naczyń a także jedzenia. Instalowany przeważnie w małych i średnich pomieszczeniach,

– dwukomorowy – przeznaczony dla miejsc, w których bardzo często zmywa się ręcznie. Obecność dwóch komór prowadzi do tego, że w jednej zachodzi mycie a w drugiej płukanie,

– dwukomorowy z ociekaczem – model dedykowany dla kuchni z dużymi blatami, o rozległej powierzchni użytkowej. Najczęściej spotykany w kuchniach, w których gotuje się codziennie dla co najmniej kilku osób,

– 1,5-komorowy oraz 2,5-komorowy – takie modele posiadają dwie komory, różniące się wielkością, w związku z czym zajmują mniej miejsca niż standardowe zlewy, przy zachowaniu ich funkcji. Ważną funkcją jest także orientacja zlewu. Zależy ona od tego, którą ręką posługuje się użytkownik. Dla praworęcznych duża komora będzie się znajdować po prawej stronie. 

Pod względem wielkości, praktycznie wszystkie zlewy kuchenne charakteryzują się kompatybilnością ze standardowymi wymiarami szafek. Natomiast głębokość komory wynosi zwykle 50 centymetrów. Posiadają one różne kształty, lecz spełniają one tylko funkcję dekoracyjną. Na rynku można także znaleźć zlewozmywaki narożne, przeznaczone dla małych kuchni lub miejsc z nietypowymi blatami.

Miejsce i sposób montażu zlewu

Zasady ergonomii mówią, że najlepszym zlew najlepiej zamontować pomiędzy lodówką a kuchenką. Po obu jego stronach powinien znajdować się blat ułatwiający pracę w kuchni. Jednak dokładne miejsce instalacji wyznacza sposób budowy kuchni. Wyróżnia się trzy najpopularniejsze sposoby montażu:

– nakładanie – spotykane w kuchniach, które urządzono na bazie zestawów mebli. Taki zlew nakłada się na szafkę, w której został wycięty otwór dostosowany do danego modelu,

– wpuszczanie – taki zlew znajdzie się w kuchni, do której robiono meble na wymiar. Miejsce na zlewozmywak wycina się w blacie, co daje odpowiednie dopasowanie do szafki,

– podwieszenie – zlew montowany w otworze, lecz od dołu.

Tworzywo

Rozwój technologii spowodował różne sposoby wytwarzania komór. Tyczy się to również samego tworzywa. Najczęściej spotyka się zlewy wykonane z następujących materiałów:

– stali emaliowanej – produkty charakteryzuje trwałość i odporność. Są także proste w utrzymaniu. Jednak łatwo je uszkodzić lub obić,

– ceramiki – zlewy są dużo mniej odporne od stalowych, lecz bardzo łatwe je utrzymać w czystości; są coraz rzadziej spotykane,

– granitu – to najpopularniejszy materiał. Sprzęty są wykonane z kompozytu, czyli mieszanki minerałów i skał połączonych żywicą. Cechuje je trwałość i odporność na uszkodzenia. Narażone są na odbarwienia a także należy włożyć sporo wysiłku w ich wyczyszczenie,

– szkła – takiego rodzaju zlewy są rzadko spotykane, lecz stylowe i nowoczesne. Wykonane zostały z wytrzymałego szkła hartowanego.

Dodatkowe wyposażenie

Aby praca przy zlewie kuchennym była łatwa i przyjemna, należy zapewnić dodatkowe wyposażenie. Zlewy najczęściej doposaża się w:

– drewnianą deskę – spełnia ona dwie funkcje: służy jako deska do krojenia podczas przygotowania posiłku a następnie zasłania komorę zlewu. Dzięki niej zaoszczędza się miejsce w kuchni,

– wkłady i koszyki – zapewniają miejsce na obróbkę produktów podczas przygotowania posiłku,

– dozownik – dzięki nim zachodzi organizacja środków czystości. Są dopasowane stylistycznie ze zlewem,

– młynek do rozdrabniania odpadów – urządzenie znajdujące się pod zlewozmywakiem. Dzięki niemu dochodzi do rozdrabiania odpadków po jedzeniu.

Jak dopasować zlew do kuchni i jaki jest jego koszt?

Każdy zlewozmywak powinien pasować stylistycznie do wnętrza. Przeważnie powinien być dopasowany kolorem do blatu. Obecnie, w kuchniach spotyka się sprzęty granitowe lub stalowe. Ich ceny zależą głównie od tworzywa i wielkości. Przeważnie najtańsze wyposażenie kuchni jest wykonane z emalii. Na drugim biegunie znajdują się te zrobione ze stali nierdzewnej, kompozytów i ceramiki. Producenci zapewniają w zestawie komplet odpływowy, niezbędne zawory i przedłużki oraz system zamykania komory. Pozostałe akcesoria wymagają dopłaty.

W każdym mieszkaniu, inwestycja w zlew kuchenny jest niezbędna. Bez niego żadne pomieszczenie, w którym przygotowuje się posiłki, nie spełnia swoich funkcji. Należy dokładnie przemyśleć jego zakup, szczególnie pod kątem przyszłego użytkowania.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 + piętnaście =

Skontaktuj się z nami!